БТА Не виждам връзка между протестите и социално-икономическите мерки. Целта на мерките

...
БТА
Не виждам връзка между протестите и социално-икономическите мерки. Целта на мерките
Коментари Харесай

Желязков: Предстои нелека есен и зима

 БТА " Не виждам връзка сред митингите и социално-икономическите ограничения. Целта на ограниченията не са да служат като прахуляк в очите на протестиращите или туширане на напрежението, или като разменна монета за обществено и политическо успокоение. Тези ограничения започнаха още по време на изключителното състояние при започване на пандемията ".

Това сподели министърът на превоза Росен Желязков в предаването  " Здравей България ".  " Мерките имаха потребност от фини настройки, 60/40 дълго време се настройваше към хората и към превъзмогване на последствията от пандемията. Те са дълготрайни и ще касаят тази и идната година. Дълго време чакахме Европейския съвет да вземе решение за финансовата рамка на Европейски Съюз до 2027 година ", сподели той.

" Имаме проект за парите, занапред ще се одобряват обособените параметри на обособените оперативни стратегии. В момента работим за 2021 година по всички браншове. Проблемът не е в размера, а в бързината на постигане до хората, по тази причина една огромна част от ОПИК се изтегля и се дава под формата на грантове на дребни и междинни предприятия. Голяма част от ограниченията би трябвало да се ускорят ", добави той..

На въпрос дали лица от Движение за права и свободи са получили сумарно над 500 милиона лв. от ББР, което е голяма част от портфейла й, Желязков заяви, че не знае. Попитан защо тъкмо в този момент се желае срутване на противозаконни постройки в парк Росенец и за какво Топлоелектрическа централа Варна бе изваден от студения запас, министърът на превоза заяви, че сега текат инспекции за законосъобразността на постройките. " Когато приказваме за върховенството на закона, би трябвало да имам правов ред за всички “, добави министърът.

" В момента тече инспекция на ВАП, ще се види има ли нарушаване. Ние сме дали нужните документи. Аз персонално не съм последовател на каквито и да е стихийни дейности във връзка с интензивност, която е политически обременена, тогава когато има  елементи на правомерност или изказване за нарушаване. Нека забележим има ли и какви са нарушаванията ", съобщи Желязков.

Той е на мнение, че евентуално ще има " други възможности " на ГЕРБ, защото наближават постоянните парламентарни избори. Според него, забавен е въпросът по какъв начин ще се сформира държавно управление по-късно, тъй като " идващият парламент ще бъде фрагментиран, с цел да е поръчител за мъчно договаряна съдружна форма на упоравление ".

" Имаме потребност от непоклатимост, с цел да се преодолеят огромните провокации, които пандемията сложи. Те са в живота на всеки един жител, на всяко едно дружество. Тук гаранция са и систематичните партии, и тези, които искайки смяна, знаят, че правовият ред се пази от демократичните устои и полезности ", безапелационен е министър Желязков.

Той очерта и няколко групи протестиращи с разнообразни послания. Едната част, съобщи Желязков, не показват нито политически, нито обществени, нито стопански претенции. Другата част, съгласно него, са видимите - тези, които търдят посланието към подобравянето на изискванията в страната. Желязков ги разказа като " нова генерация, която е имала опцията да живее в чужбина и да знае по какъв начин действат европейските страни ".

Предстои нелека есен и зима - и поради държанието на вируса, грипните талази, което може да докара до по-голямо публично безпокойствие. Политическия живот върви редом, само че стопанската система ще бъде директния пострадал при отрицателен сюжет, предвижда Желязков.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР